Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde is de tandheelkunde dat bedoeld is om het uiterlijk van het gebit te verbeteren. In de laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van esthetische tandheelkunde, er zijn tegenwoordig veel behandelingen mogelijk om het uiterlijk van een gebit te verbeteren. Dit kan onder andere door middel van het Bleken van tanden, Facings, composietvullingen en Kronen.

Bleken

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Hoe ontstaan gele tanden?

De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van uw tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kunt u met een anti aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.

Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener

De mondzorgverlener kan uw tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat u deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.

Thuisbleekmethode

De meest gebruikte manier om uw tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van uw gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om uw tanden passen.

De mondzorgverlener zal u laten zien hoe u een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe u de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt u de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt u de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak u de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen uw tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.

Andere bleekmethodes

Er zijn ook andere manieren om uw tanden te bleken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een laser. Het voordeel van de methode met de bleeklepels is echter dat u meer controle heeft over het uiteindelijk kleurresultaat.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog 

Facings

Vorm of kleur wijzigen

Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kan de tandarts een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.

Soorten facings

Een facing kan van twee verschillende materiaalsoorten worden gemaakt:

  •  een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet
  • een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt

Hoe lang duurt een behandeling?

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.

Het plaatsen van een porseleinen facing

Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje van het glazuur van de te behandelen tand af. Zo past de facing goed over uw tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van uw afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens uw tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe facing plaatsen met een speciale lijm.

Het plaatsen van een composieten facing

Een facing van composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als eenvulling. Bij deze toepassing wordt de tand vooraf met zuur behandeld om deze ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van uw tanden past.

Doet de behandeling pijn?

Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts u een plaatselijke verdoving geven.

Levensduur facing

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden kan het echter gebeuren dat de facing niet meer hecht of dat de facing breekt. Als dat gebeurt, neem dan direct contact op met uw tandarts. De facing kan meestal zonder moeilijkheden worden gerepareerd.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog 

Kronen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij ons moeten terugkomen. Lees hier meer over.